Sisältöön »

Forssalaisia tarinoita

 
 
 
Apteekin henkilökuntaa.
 

100 vuotta forssalaisia tarinoita

Vuonna 2023 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Forssa itsenäistyi. Vuoteen 1923 asti Forssa oli osa emäpitäjä Tammelaa.

Forssan kaupungin juhlavuoden yhtenä teemana oli 100 tarinaa Forssasta. Kaupunkilaisia pyydettiin lähettämään valokuvia ja tarinoita itsestään tai sukulaisistaan. Tarinoita ja kuvia toivottiin jokaiselta vuosikymmeneltä 1920-luvulta 2020-luvulle.


 

Kuninkaallisia Forssassa

24.01.2024 klo 00:00

Kuninkaallisia Forssassa

 

Forssa 100 -tarinassa muistellaan kuninkaallista vierailua 1930-luvulta. Vuonna 1936 Forssassa nähtiin kuninkaallisia, kun Norjan kruununprinsessa Märtha vieraili Suomessa yhdessä kruununprinssi Olavin kanssa.

Merkittävään kuninkaalliseen vierailuun pääsi osalliseksi myös muuan Lissi Jansson, joka oli tapahtumien aikaan kaksitoistavuotias. Lissi sai vastuulleen kunniatehtävän, sillä hänen tuli ojentaa kruununprinsessa Märthalle kukkakimppu Forssan torilla.  Kuvassa Lissi on suorittamassa keskittyneesti kunniatehtäväänsä.

On arveltu, että Lissi valittiin tehtävään erinäisistä syistä. Ensinnäkin, Lissin isä Allan Petter Jansson työskenteli noihin aikoihin Finlayson-Forssan prokuristina. Toisekseen, perheen kotikielenä oli ruotsi, joten Lissi kykeni kommunikoimaan Norjasta saapuneiden arvovaltaisten vieraiden kanssa.

Suvun säilöstä löytyneeseen kuvan on merkitty ajankohdaksi heinäkuu 1936. Kuvan taakse on kirjattu lyhyesti ruotsiksi: Prinssi Olav ja prinsessa Märtha Forssassa.

 

Forssan historiaan voi tutustua myös museossa www.forssanmuseo.fi
www.piipunjuurella.fi