Sisältöön »

Forssalaisia tarinoita

 
 
 
Apteekin henkilökuntaa.
 

100 vuotta forssalaisia tarinoita

Vuonna 2023 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Forssa itsenäistyi. Vuoteen 1923 asti Forssa oli osa emäpitäjä Tammelaa.

Forssan kaupungin juhlavuoden yhtenä teemana oli 100 tarinaa Forssasta. Kaupunkilaisia pyydettiin lähettämään valokuvia ja tarinoita itsestään tai sukulaisistaan. Tarinoita ja kuvia toivottiin jokaiselta vuosikymmeneltä 1920-luvulta 2020-luvulle.


 

Sööperin Torsti

24.01.2024 klo 00:00

Sööperin Torsti

 

Forssa 100 -tarinassa muistellaan "Sööperin Torstia", Forssan liike-elämän näkyvää hahmoa 1920-1960-luvuilta. Torsten Sjöberg (myöhemmin Sarasmäki, nimenmuutos vuonna 1936) oli yksityisyrittäjä isolla Y:llä. Hän oli myös äärimmäisen lapsirakas ja avulias ihminen. 

Torsten oli jo pikkupojasta asti innokas kauppamies. Hän syntyi 1896 silloiseen Tammelan pitäjään, Linikkalaan. Torsten kävi Aleksanterin koulua ja jo pikkupoikana aamuisin ennen koulun alkua ja sitten taas koulun jälkeen, hän myi "Forssan rihkamatorilla" kaikennäköistä pientä.

Vuonna 1920 Torsten aloitti Forssan Saunakadulla lyhyttavaraliikkeen. Pari vuotta myöhemmin hän lisäsi kaupattavien tuotteiden joukkoon niin sanottuja siirtomaatavaroita, kuten kahvia ja jauhoja. Myytäviin tuotteisiin kuuluivat myös ompelukoneet ja polkupyörät.

Torsten osti talon Keskuskadun varrelta  vuonna 1922. Tuohon taloon hän myös perusti ruumisarkkuliikkeen vuonna 1923. Liikettä jatkoi ensin hänen vanhempi poikansa, kunnes liike myytiin eteenpäin 1960-luvulla. Ruumisarkkuliike kantaa vieläkin hänen nimeään, vaikkei suvun omistuksessa enää olekaan.

Torsten oli Forssassa näkyvä henkilö pyörittäessään yhtä aikaa kahta eri liikettään. Tämän lisäksi aktiivisena ihmisenä hän kuului vapaapalokuntaan, jossa hän toimi monessa eri tehtävässä VPK:n johtokunnassa, muun muassa varasihteerinä, lipunkantajana ja tilaisuuksien järjestäjänä. Näiden lisäksi Torsten oli mukana monissa vapaaehtoistöissä. Toimipa hän myös poliisina jossakin vaiheessa elämäänsä. Lisäksi hän oli holhoojana huono-osaisille lapsille.

 

Forssan historiaan voi tutustua myös museossa www.forssanmuseo.fi
www.piipunjuurella.fi