Sisältöön »

Forssalaisia tarinoita

 
 
 
Apteekin henkilökuntaa.
 

100 vuotta forssalaisia tarinoita

Vuonna 2023 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Forssa itsenäistyi. Vuoteen 1923 asti Forssa oli osa emäpitäjä Tammelaa.

Forssan kaupungin juhlavuoden yhtenä teemana oli 100 tarinaa Forssasta. Kaupunkilaisia pyydettiin lähettämään valokuvia ja tarinoita itsestään tai sukulaisistaan. Tarinoita ja kuvia toivottiin jokaiselta vuosikymmeneltä 1920-luvulta 2020-luvulle.


 

Viksberginmäki oli kyläyhteisö

24.01.2024 klo 00:00

Viksberginmäki oli kyläyhteisö

 

Viksberginmäki oli kyläyhteisö. Siellä asui monilapsisia perheitä pienissä taloissa useita. Talossa, jossa itse asuin, oli neljä perhettä. Vesi haettiin kaivosta ja vietiin ämpärillä ulos. Yhteinen vessa oli liiterirakennuksessa ja mäessä oli yksi sauna ja pesutupa. Saunan lämmitti jokainen perhe vuorollaan lauantaisin. Taloilla oli hauskoja nimiä. Kurala, Tyttötalo, Kanslia, Vanhaintalo, Pakari, Senaatti.  Siellä asukkailla oli voimakas yhteishenki. Pienituloisista tehtaalaisista, työttömistä, vanhuksista ja meistä iloisista lapsista kun asutus muodostui. Muistan hyvin, kun kuljin Vanhaintalon ohi, jonka edessä vanhukset penkillä istuivat ja huutelivat kanssaan istumaan, niin heille vastasin, etten kehtoo, kun ei o ehtoo. Toinen hauska muisto tuli, kun kuuntelin isien puhetta. Yksi heistä oli päässyt tilapäiseen työhön sirkukseen ja kehui nauraen olevansa elefantinpaskankesyttäjä.

Meillä oli tapana aina kouluvuoden lopputtua järjestää kesäjuhlat. Äidit leipoivat munkkeja ja tekivät simaa. Menimme mäkeen lähelle nykyistä Vikspirttiä ja siellä me lapset esitimme asukkaille kevätjuhlassa oppimaamme. Kaapolan Topi soitteli haitaria ja miehillä oli lauantaipullot mukana. Illalla saattoi myöhemmin poliisiautokin piipahtaa hakemassa liikaa nauttineet miehet yöksi putkaan ja veljeni keräsi nyrkkitappelun jäljiltä taskuista tipahtaneet kolikot taskuunsa.

Kuvassa ollaan juhlissa Viksberginmäellä 1950-luvun lopulla.

Tarinansa kertoi Ritva.

 

Forssan historiaan voi tutustua myös museossa www.forssanmuseo.fi
www.piipunjuurella.fi