Koulun kuljettamana Forssaan

Forssaa ei välttämättä mielletä opiskelijakaupungiksi. Ainutlaatuisen koulutustarjonnan ansiosta kaupunki saa kuitenkin vuosittain useita uusia asukkaita. Yksi heistä on Helsingistä Forssaan muuttanut keramiikanopiskelija Marjo Yli-Koski.

Marjo Yli-Koski ja Bondi koira.


Kun 34-vuotias Marjo Yli-Koski pakkasi heinäkuussa tavaransa ja suuntasi koiransa Bondin kanssa kohti Forssaa, ei hän tiennyt mitä odottaa uudelta kotikaupungiltaan.

– Olemme asuneet tällä nyt noin kolme kuukautta ja Forssa on kyllä yllättänyt monella tavalla. Ja siis erittäin positiivisesti. Myös monet Forssassa vierailleet ystäväni ovat olleet innoissaan kaupungista, Marjo kertoo.

Erityisen vaikutuksen Marjoon on tehnyt Forssan edullinen hintataso, joka koskee niin asumista kuin myös palveluja.

– Nykyinen asuntoni on isompi kuin Helsingissä, mutta sen vuokra on puolet pienempi. Lisäksi minulla on parveke ja kaikki tärkeimmät palvelut ovat aivan kävelymatkan päässä. Koulumatkakin taittuu pyörällä parissa minuutissa.

Jätettyään vakituisen työnsä ja aloitettuaan opiskelut Marjon kuukausitulot ovat luonnollisesti pienentyneet. Naisen mukaan Forssassa hänellä on kuitenkin mahdollisuus sisällyttää arkeen myös hieman luksusta.

– En ihan ymmärrä, miten kuppi teetä ja leivos voivat maksaa täällä alle puolet siitä, mitä Helsingin kahviloissa. Otan tästä kuitenkin kaiken hyödyn irti.

Lähemmäs luontoa

Mutta miksi käytännössä koko aikuisikänsä Helsingissä asunut ja maailmaa kiertänyt nuori nainen haluaa muuttaa Forssaan? Marjon mukaan syitä on monia.

– Olin miettinyt jo pitkään, että haluan pois pääkaupunkiseudulta. Nuorempana nautin kaupungin vilskeestä, mutta nykyään kaipaan enemmän luontoa ympärilleni. Korona vain vahvisti tätä tunnetta ja huomaan, että monet ystäväpiirissäni ajattelevat samoin. Saa siis nähdä, koska he muuttavat perässä, Marjo naurahtaa.

Pitkään samassa työpaikassa työskennellyt nainen kaipasi myös uusia tuulia elämäänsä.

– Keramiikka on aina kiehtonut itseäni. Kun kuulin, että Forssa on ainoa kaupunki Suomessa, jossa alaa voi opiskella täysipäiväisesti, mietin että Forssa voisi olla juuri se, mitä olen etsinyt. Ja ainakin toistaiseksi olen ollut erittäin tyytyväinen siihen, että uskalsin antaa Forssalle mahdollisuuden.

Kaupungin lisäksi Marjo haluaa antaa kehuja myös paikalliselle ammattioppilaitokselle, jossa hän aloitti keramiikka-artesaanin opinnot elokuussa.

– Meillä on koululla todella hyvät työskentelytilat, jossa päivät kuluvat kuin huomaamatta. Ruoka koululla on myös maistuvaa, Marjo kehuu.

Harrastuksissa riittää

Energinen Bondi-koira sekä Forssan monipuoliset harrastusmahdollisuudet pitävät huolen siitä, että Marjolla on paljon puuhaa myös vapaa-ajalla.

– Olen käynyt luokkakavereideni kanssa esimerkiksi joogassa ja ratsastamassa. Alan varmasti jo toistaa itseäni, mutta harrastaminenkin on täällä niin paljon edullisempaa kuin Helsingissä. Forssassa on kokoonsa nähden myös yllättävän paljon kivaa tekemistä. Toivottavasti myös paikalliset osaavat arvostaa sitä, Marjo sanoo.

Marjon kokemuksen mukaan Forssassa myös luonto on läsnä kaikkialla. Oman asunnon ikkunasta ulos katsoessa ja koiran kanssa lähikadulla ulkoillessa.

– Pidän siitä, että täällä on sopivan väljää. Kaduilla kävellessä voin keskittyä nauttimaan luonnosta sen sijaan, että pujottelisimme koiran kanssa ihmisjoukossa. Lyhyen ajomatkan päässä on myös monia upeita luontokohteita, joissa olemme jo useasti vierailleet.

Marjon mukaan Forssasta löytyykin jo lähes kaikki hyvän elämän edellytykset.

– Koiraihmisenä toivon, että kaupunkiin saataisiin lähitulevaisuudessa lisää koirapuistoja. Mutta yleisesti ottaen viihdymme Bondin kanssa täällä erittäin hyvin, Marjo hymyilee.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Forssan kaupungin tiedotuslehdessä 2021.