Työt etänä, luonto lähellä 

Etätyön tekeminen ja kaipuu luonnon rauhaan ovat lisääntyneet tänä vuonna vauhdilla. Forssalainen Camilla Mattila on jo konkari etätyöskentelyssä, sillä hän opiskellut ja työskennellyt kodistaan käsin jo usean vuoden ajan. 

Camilla Mattila kotitoimistollaan.

Koiran kanssa lenkille, aamupala ja kotisohvalle tietokoneen kanssa. Camilla Mattilan etätyöpäivät kuulostavat rennoilta, mutta naisen mukaan ne ovat myös todella tehokkaita.
 – Toimistomme on melko rauhallinen, mutta omassa rauhassa on silti helpompi keskittyä. Työpaikkani sijaitsee Helsingissä, joten etätyöpäivinä voin myös nukkua yli tunnin pidempään, Camilla sanoo.

Rakennesuunnittelijana työskentelevä Camilla pitää tällä hetkellä yhden tai kaksi etätyöpäivää viikossa, mutta jatkossa määrää on tarkoitus lisätä.
 – Aloitin syyskuussa uudessa työpaikassa, joten alussa minun täytyy olla enemmän läsnä työpaikalla, jotta työkaverit ja talon tavat tulevat tutuksi. Onneksi Forssasta Helsinkiin ei ole kovin pitkä matka.

Ennen nykyistä työpaikkaansa Camilla on ehtinyt työskennellä Forssasta käsin myös Tampereella ja Turussa sijaitsevissa suunnittelutoimistoissa.
 – Nyt kun etätyöskentely on yleistynyt, forssalaisten on entistä helpompaa hakea töitä myös muualta.

Edullisesti oman katon alle

Camilla on asunut Forssassa lähes koko ikänsä, mutta hän tietää myös, millaista elämä on suurkaupungin vilskeessä.

– Asuin nuorempana vuoden verran Tampereella, kun opiskelin urheiluhierojaksi. Valmistuttuani muutin takaisin Forssaan, sillä tämä tuntuu enemmän kodilta. Viihdyn paremmin pienessä kaupungissa ja täällä on kaikki ne palvelut, joita tarvitsen arjessani, Camilla sanoo.

– Forssassa on myös edullisempaa asua. Helsingissä minulla tuskin olisi varaa ostaa omistusasuntoa, mutta täällä voin kerryttää varallisuuttani ja maksaa asuntoa itselleni vuokralla asumisen sijaan.

Kauppojen lisäksi Camillan rivitaloasunnolta Kuustosta on lyhyt matka myös Kaukjärven ja Syrjäharjun maastoihin.
 – Luonto on minulle tärkeä ja käymme koirani Nasun kanssa lähes päivittäin metsässä ulkoilemassa. Harrastamme myös pyöräilyä yhdessä. Pidemmillä osuuksilla Nasu istuu omassa peräkärryssään ja sitten taas jatkamme yhdessä matkaa kävellen.

– Innostun helposti uusista asioista ja pidän siitä, että Forssan seudulla on mahdollista harrastaa monia eri lajeja. Ostin hiljattain sarjakortin joogaan ja olen kokeillut tankotanssia. Käyn mielelläni myös lavatansseissa, ratsastamassa ja kuntosalilla.

Kuin opiskelijalle tehty

Uuden oppimisesta kiinnostunut Camilla on hyödyntänyt ahkerasti myös Wahren-opiston tarjontaa.
 – Olen opiskellut kieliä ja käynyt esimerkiksi ompelukurssilla. Forssasta käsin on helppo suorittaa myös korkeakouluopintoja, sillä lyhyen matkan säteellä on useampi Hämeen ammattikorkeakoulun kampus, Camilla sanoo.    

Camilla tietää mistä puhuu, sillä rakennesuunnittelijan tutkintoa opiskellessaan hän asui ja työskenteli Forssassa.
 – Ajoin ensimmäiset kaksi vuotta päivittäin Forssasta Hämeenlinnaan ja loput tutkinnostani suoritin töiden ohella. Matka Forssasta Hämeenlinnaan on niin lyhyt, että minulla ei käynyt mielessänikään muuttaa. Hyvän sijaintinsa ja edullisten asumiskustannustensa ansiosta Forssa on kuin opiskelijoille tehty.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Forssan kaupungin tiedotuslehdessä 2/2020. Lue lehti täällä.