Mustavalkoinen kuva iäkkäästä mieshenkilöstä

Tarina: Johannes Lana

Forssa 100 -tarinassa muistellaan häkellyttävän aktiivista järjestö- ja yhdistysihmistä. Muistelot ajoittuvat 1920-luvulta 1960-luvulle.

Johannes (Juho) Lana syntyi vuonna 1891 maanviljelijäsukuun Forssassa Lanan tilalla. Pienestä alkaen hän osallistui kotitilallaan kaikkiin mahdollisiin tilalla tehtäviin töihin. Koulut käytyään Lana otti kotitilansa hoitaakseen. Maanviljelystyönsä ohella hän otti erittäin aktiivisesti osaa yhteiskunnallisiin asioihin Forssassa.

Hän kuului vuosien saatossa kaikkinensa kymmeniin yhdistyksiin, järjestöihin, seuroihin sekä lauta- ja toimikuntiin. Aktiivisesti vaikuttanut Lana saavutti sekä herastuomarin että talousneuvoksen arvonimet. Aina vanhoille päivilleen saakka Lana osallistui innokkaasti yhteiskunnallisten tehtävien hoitoon. Häntä pidettiinkin aikanaan yhtenä Forssan keskeisimmistä luottamushenkilöistä.

Lana kuului Forssan kauppalanvaltuustoon (1929-1945), kauppalanhallitukseen (1934-1937), vaalilautakuntaan, taksoituslautakuntaan, työttömyyslautakuntaan sekä kansanhuoltolautakuntaan. Näiden lisäksi hän toimi lautamiehenä (1943->). Lisäksi hän kuului vuodesta 1921 lähtien myös kirkkovaltuustoon. Puheenjohtajana Lana toimi Maanviljelysseurassa, Maataloustuottajain yhdistyksessä, manttaalilautakunnassa. Johtokunnista Lanalle tulivat tutuiksi Tammelan Hipposyhdistys (1916-1956), Hämeen hevosjalostusliitto (1940-42), Suur-Tammelan Mms, Forssan-Tammelan Mestänhoitoyhdistys sekä Forssan Tarkkailuyhdistys.  Lana oli pitkään Forssan-Tammelan Säästöpankin hallituksen jäsenenä (1921-1961). Hän oli mukana myös Lounais-Hämeen Osuusmeijerin hallintoneuvostossa (1936->). Näiden lisäksi Lana kuului myös vuodesta 1930 lähtien Tammelan Osuuskaupan johtokuntaan.