Forssan 100-vuotisjuhlan värikäs logo.                                   

Toimintaa ja tilaisuuksia FORSSAN 100-VUOTISJUHLAVUODELLE

Vuonna 2023 on kulunut sata vuotta siitä, kun Forssa itsenäistyi. Vuoteen 1923 asti Forssa oli osa emäpitäjä Tammelaa. Juhlavuosi näkyy pitkin vuotta kaupungin eri toimialojen järjestäminä toimenpiteinä ja tapahtumina. Lisäksi yhdistykset ja seurat ovat aktiivisesti mukana yhteisen juhlavuoden rakentamisessa.

Juhlavuosi käynnistyi uudenvuodenaattoiltana Forssa 100 -ilotulituksella. Varsinainen Forssan kaupungin 100-vuotisjuhla järjestetään keväällä 7.5.2023 urheilutalo Feeniksissä. Ilotulitukset, juhlat ja tapahtumat eivät kuitenkaan muodosta yksistään juhlavuoden ohjelmaa, vaan vuodelle on suunniteltu myös monenlaista muuta toimintaa.

Esimerkkejä juhlavuoden toiminnasta:

• Koskenniskan ja Saunasillan puistojen kunnostus historiallista ilmettä kunnioittaen

Kevään ja syksyn aikana  Koskenniskan ja Saunasillan puistoissa uusitaan kukkaryhmiä sekä suoritetaan  puiden hoitoleikkaukset.

• Keskusta alueen kaupunkikävely – teollisuushistoriakohteet

Kevään aikana päivitetään 3,5 kilometrin kaupunkikävelyreitin kyltit. Reitillä on 12 kohdetta, joiden tiedot ovat opastekylttien QR-koodeissa.

•100 euron tonttikampanja

Forssan kaupungilla on käynnissä 100 euron tonttikampanja. Kaupunki tarjoaa 31.12.2023 saakka upeita, luonnonläheisiä maaseutumaisemissa olevia tontteja 100 euron hintaan. Tontit sijaitsevat vehreillä Koijärven, Matkun ja Vieremän alueilla.

• Forssa 100 -korvakorut

Kuvataidekoululaisten suunnittelemia ja toteuttamia korvakoruja valmistuu myyntiin helmikuuksi. Forssa 100 -korvakoruja on saatavilla Forssan museon myymälästä.

• Positiivisia ajatuksia Forssasta

Kuvataidekoululaisten tekemiä kierrätyssavilaattoja on nähtävillä torin ja Ankkalammin alueilla Kukkamarkkinoista (27.5.) alkaen koko kesän ajan. Projekti toteutetaan yhdessä Forssan Yrittäjät ry:n kanssa.

• Taiteen perusopetuksen musiikkinäytelmä Forssa 100 -teemalla

Taiteen perusopetuksen musiikkinäytelmä esitetään Teatteritalolla 18.-21.4.2023. OPH:n rahoittaman hankkeen esiintyjät ovat 13-18-vuotiaita. Näytelmää ovat tekemässä yhteistyössä LH musiikkiopisto, Wahren opisto ja kuvataidekoulu.

• Yleisöopastukset Forssan museolla ja Kuosikeskuksessa

Kuosikeskuksessa ja Forssan museossa järjestetään tammikuusta maaliskuun loppuun yleisöopastuksia. Parillisilla viikoilla opastukset järjestetään Kuosikeskuksessa ja parittomilla viikoilla Forssan museossa.

• Museoviikko

Museoviikko järjestetään toukokuun 15.-21. päivä. Viikon teemana ovat museot, kestävyys ja hyvinvointi. Ohjelmassa on muun muassa liikunnallinen veistoskierros kaupungilla sekä haravajumppaa Ronttismäessä.

• Ronttismäen tehtaalaismuseon kesä

Ronttismäen kesään kuuluvat teemalliset tapahtumat, yhteislaulutilaisuudet, pihajoogat, yleisöopastukset sekä avoimet ovet.

• Forssan museon Forssa 100 -kävelykierrokset ja -opastukset

Kesän aikana (toukokuu-elokuu) järjestetään juhlavuoden teeman mukaan kävelykierroksia sekä opastuksia.

• Näyttelytila Vinkkelin näyttelyt

Vinkkelissä nähdään juhlavuoden ajan vaihtuvia näyttelyitä Forssa 100 -hengessä. 

–23.1.-26.2. Kuhankosken Killan vuosinäyttely

–27.2.-18.3. Lasten Loimijoki / Vanajavesikeskus

–20.3.-9.4. Perusopetuksen kevätnäyttely

–10.-30.4. Varhaiskasvatuksen kevätnäyttely

–2.-6.5. Hyvinvointia forssalaisittain / Forssan kaupunki

–5.6.-1.7. Kuvia Loimijoesta / Elonkierron Ystävät

–3.-29.7. Kuvataidetta / Maarika Maury

–31.7.-1.10. Finlayson200 –näyttely– Forssan osuus /Forssan museo

–2.10.-5.11. Kuhankosken Killan syysnäyttely

–6.11.-3.12. Forssaa ennen ja nyt / Forssan Seudun Kamerat ry

• Kehräämön Perhelauantait

Kehräämöllä järjestetään Perhelauantaita 25.2., 25.3. ja 29.4. Toteuttajina ovat kulttuurityö, Kehräämötoimijat sekä yhdistyskumppanit.

• Forssa TV:n tuotantoa

Juhlavuonna Forssa TV on mukana eri tilaisuuksissa. Lisäksi ikäihmisiä haastatellaan heidän Forssa-muistoistaan. Tulossa on myös juttusarja Forssan kylistä.

• Studia Generalia -luentosarja

Wahren-opisto järjestää Brander-Salissa Studia Generalia -luentosarjan:

–7.3. Retroa, vintagea ja op-taidetta (Kristiina Huttunen)

–16.5. Muinaisjäännöksiä Forssan seudulla (Tuuli Ravantti)

• Päiväleirit Kuutamolla

Nuorisopalveluiden päiväleirejä järjestetään Kuutamolla 5.-9.6. sekä 12.-16.6.

• Lasten liikennepuiston PickNick

13.6. järjestetään lapsille oma PickNick. Esillä on vanhoja autoja. Ohjelmassa on lisäksi myös monenmoista muuta mukavaa tekemistä.

• Tilausteos Elementtejä Forssasta - säveltäjä Teemu Mastovaara

Teemu Mastovaaran Elementtejä Forssasta esitetään kantaesityksessä 7.5. Forssan 100-vuotisjuhlassa yhdessä L-H Musiikkiopiston orkesterin kanssa.

• Liikuttajat tutuksi – liikuntailtapäivä lapsiperheille

Forssan urheilukentällä on 18.5. tarjolla seudun urheiluseurojen pitämiä lajipisteitä.

• Vanhustenviikon karaoketanssit Järjestöjentalolla

Lokakuun 5. päivä  järjestettävissä tansseissa teemapukeudutaan juhlavuoden mukaisesti. Tarjolla on lisäksi kakkukahvit.

• Lapsiperhelauantai

Feeniksissä järjestetään 14.10. Lapsiperhelauantai, jossa on tarjolla toiminnallisia pisteitä leikkiin, askarteluun ja liikkumiseen.

• Tapaninpäiväluistelut

Jäähallissa järjestetään 26.12. ilmaiset luistelut. Tarjolla on mehua ja piparia.

• Viihdeuimala Vesihelmi 30 vuotta

100-vuotiaassa Forssassa juhlitaan 1.4. Vesihelmen 30-vuotissyntymäpäiviä. Juhlissa on esiintyjä (julkaistaan myöhemmin). Lisäksi Vesihelmen ja Forssan historiaa nostellaan pitkin vuotta esille yhteistyössä Forssan museon ja Forssan Lehden kanssa.

•Retki Koijärvelle

Forssan luontomuseolta järjestetään kaksi retkeä Koijärvelle. Lähtö Forssan luontomuseon parkkipaikalta autokuljetuksilla 8.5. sekä 26.5. kello 17. Paluu parkkipaikalle kello 22. Retken vetäjänä toimii Jouko Alhainen. Retkelle tulee ilmoittautua ennakkoon: utu.kehraaja@luontomuseo.fi

Järjestäjänä toimii Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys yhdessä Jouko Alhaisen kanssa.